09.10.2011

HERMES TRISMEGISTUS



In traditia alchimica/magica, puternicele taine ale alchimiei au fost gasite inscriptionate pe o tablita de smarald, in mainile mumiei lui Hermes Trismegistus, maestrul magician si alchimist, care fusese inmormantat intr-o obscura incapere din Marea Piramida de la Gizeh. Preambulul cheii transmutarii metalelor de baza in metale si pietre pretioase instruia adeptul ca ,,Este adevarat si fara inselaciune: ceea ce se afla deasupra se afla si dedesubt, spre a indeplini miracolele unui singur lucru''. Scrierile lui Hermes Trismegistus au fost considerate de alchimisti o mostenire lasata de maestrul alchimiei si , prin urmare, erau foarte pretioase pentru ei.

In masura in care o asemenea descoperire ar putea fi rodul imaginatiei, descoperirea tablitei de smarald de la Gizeh este foarte probabil o alegorie. Alchimistii, preocupati de perfectiunea spirituala a omenirii, ca si de transmutatia metalelor de baza in aur, isi consemnau de obicei formulele si adevarurile lor ezoterice in forma alegorica. Astazi se stie ca n-a existat nimeni cu numele de Hermes Trismegistus, iar papirusul Leyden, descoperit in mormantul magicianului anonim, contine cea mai veche copie cunoscuta a inscriptiei de pe legendara tablita de smarald, ea insasi o descriere a celor sapte stadii ale fabricarii aurului.

Hermes, care este numit Trismegistus, ,, de trei ori cel mai mare'', a fost o divinitate a unui grup de greci ce a intemeiat candva o colonie in Egipt. Numele zeului de imprumut este derivat de la Hermes (Mercur pentru romani), mesagerul panteonului grec de divinitati si zeul care conducea sufletele mortilor catre regatul subpamantean al lui Hades. Egiptenii l-au identificat pe Hermes Trismegistus cu Thoth, care in ierarhia lor divina a fost inventatorul celest al scrisului si al cuvantului vorbit. Aceiasi colonisti greci au dobandit interes pentru stravechea religie egipteana si au impletit elemente ale credintelor lor elenistice cu fragmente din iudaism si alte constructii religioase orientale, realizand o sinteza de teologii diferite. Un mare numar de autori necunoscuti s-a dedicat importantei sarcini de alcatuire a unei serii de scrieri ezoterice, toate atribuite figurii legendare a lui Hermes Trismegistus. In cele din urma, Thoth-Hermes a fost umanizat, sub forma unui rege legendar, despre care s-a spus ca ar fi scris nu mai putin de 36 525 de volume de invataturi metafizice. In secolul al III-lea d.H., Clement din Alexandria a redus numarul volumelor la 42 de lucrari, pe care a spus ca le-ar fi zarit, intr-o viziune, transportate de adeptii maestrului.
 
BRAD & SHERRY HANSEN STEIGER