11.10.2011

PARACELSUS (1493-1541)

-->

Medicul german Theophrastus Bombast von Hohemheim a strabatut Europa, practicand medicina, ocultismul si alchimia sub numele de Paracelsus. Ca multi alti alchimisti, el considera ca era mult mai important de contemplat natura si grandoarea lucrarilor lui Dumnezeu decat sa-ti petreci timpul studiind cunostintele ce puteau fi gasite in carti. Daca cineva ar fi putut dobandi acel gen de puritate despre care Isus afirma ca ar exista in inima unui copil, cu siguranta ar fi putut transforma, efectiv, substantele de baza in metale si pietre pretioase, caci principalul ingredient pentru succesul alchimic consta in obtinerea materiei prime, esenta tuturor substantelor, caramizile primordiale din care s-a faurit Universul. In opinia lui Paracelsus, aceasta substanta esentiala era si vizibila, si invizibila, si era sufletul lumii din care aparusera toate elementele, iar puterea ei era accesibila doar celor ce aveau inima curata si credinta necesare pentru a o obtine. Pentru Paracelsus, ca si pentru multi alchimisti, evangheliile lui Isus si scrierile lui Hermes Trismegistus aveau multe elemente in comun.

Paracelsus a uimit comunitatea medicala si societatea laica prin leacul sau minune, alkahest. Exista un alkahest spiritual, ce fortifica trupul impotriva bolilor si exista un alkahest metalic, care transforma metalele de baza in aur. Ca urmare a unor experimente chimice, Paracelsus a devenit primul savant care a descris zincul, necunoscut pana atunci stiintei, si a introdus multi compusi curativi practici in practica medicala a epocii. Pe langa faptul ca a pus la dispozitia medicilor asemenea leacuri, i-a admonestat, reamintindu-le ca primul doctor al omenirii este Dumnezeu, divinul creator a tot ce inseamna sanatate.

Paracelsus era ferm convins ca omul pe deplin realizat era unul care avea o viata sanatoasa. In plus, cel ce cauta armonia divina trebuia sa studieze astrologia, pentru a invata armonia sferelor, trebuia sa devina teolog pentru a intelege nevoile sufletului si trebuia sa practice alchimia pentru a intelege ca existau substante universale, care se gasesc oriunde, in lumea materiala. Aceste numeroase impliniri aveau sa fie incununate, in final, cu transformarea omului pe deplin realizat intr-un mistic, capabil sa perceapa mereu ca exista lucruri dincolo de intelegerea logica.

Brad & Sherry Hansen Steiger